Magical Forest


Ove slike su jedan od mnogobrojnih dokaza da postoji nešto što se zove sreća ili srećna okolnost.

Dok sam pre godinu dana osmišljavala ovaj editorijal za magazin Sensa, znala sam da ću jedan deo uraditi u Borkovcu, u ovoj šumi u Rumi. Međutim, nikada nisam bila tamo tokom zime i pogotovo tokom jutarnjih časova. Ali nešto mi je šaptalo da je svetlost izjutra apsolutno magična. Verovala sam svom instinktu i zamolila fotografkniju, kao i baku i deku, da i oni veruju.
Videli ste u prethodnom postu, a i na narednim slikama u ovom koji čitate, da je igra senki bila kao izmišljena. Neke fotografije jesu obrađene, prepoznaćete tačno koje, ali ovakva svetlost nije mogla da bude fotošopirana, kao što ćete videti na onim slikama koje nisu ni taknute.
Iako sam najvažniji faktor – svetlo – prepustila univerzumu, potrudila sam se da sve ono što je do mene uradim najbolje moguće. Samim tim, odabir odeće, a pogotovo haljine je bio planski, znala sam (bolje rečeno nadala se) da će tkanina ovako vilinski da se providi.
Cveće sam, s druge strane, u šali ponela – kad god imam neko važno fotografisanje, volim da ponesem i neke rekvizite jer je mnogo lakše pozirati kada imate nečim da se zanimate, a ne samo da stojite kao drvena lutka. Mislila sam da ga uopšte neće biti na slikama, namera mu je bila da me opusti pri prvim fotkama, dok se ne zagrejem ispred objektiva, tako reći. Zato sam se i blesavila i stavljala buket na glavu, skroz zezatorski. Međutim, te fotografije ispadoše stvarno mnogo lepe, tako da sam jako zadovoljna što su baš one i objavljene na kraju u Sensi.

Slike koje su pred vama su jedne od mojih najomiljenijih ikada.
Tek sada, kada posmatram celo fotografisanje retrospektivno, shvatam da postoji formula za ovako uspešno slikanje:

1. Dati sve od sebe i postarati se da sve što je u vašoj moći uradite tako da budete ponosni na sebe.

2. Opustiti se, blesaviti se – staviti veštačko cveće na glavu, izvoditi kerefeke, pokušati da nakon prethodnog koraka koji podrazumeva ozbiljnost, u sebi probudite ono veselo bezbrižno dete koje se samo igra.

3. Verovati. Verovati univerzumu/bogu/bogovima/ da će oni da srede one stvari koje su van vaše moći. Tek tada će šuma to jest svet oko vas da oživi. I biće okupan magičnom svetlošću.

Hmmm, ovi saveti kao mogu još negde da se primene osim na fotografisanje…
E pa da.
Skroz mogu da se primene i na život.


All photos by Sonja Lazukić

Diotima

17 Comments

  1. Jutarnje svetlo, najbolje svetlo! Apsolutno magicne fotografije. Znam taj osecaj kad nadjes ili vec znas neko mesto koje prosto moras da upotrebis za neku inspiraciju, neku svoju pricu, i nije bitno kad, ono te ceka i doceka najbolje moguce. A ta energija se oseti. Uz ove fotke mi samo fali Frajerkin neki bezvremeni tekst da potpuno padnem u sevdah 😉 mogle bite neku saradnju <3

    • Mnogo lepo rečeno Mirjana – zaista te dočeka to mesto, i to u svom najboljem izdanju! 🙂
      Oooo, Frajerka je osoba sa kojom bih najradije radila svaki post zajedno, ali pošto će uskoro da postane mama, ne želim prosto da je diram ni u kom pogledu 🙂 Tako da možda u budućnosti, nekoj malo daljoj. 😉 Nadam se! 🙂

  2. Vau! Otkrila sam tvoj blog nedavno i stvarno su ti prelepe slike! I ti si mnogo mnogo lepa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.