Sensa magazin editorial


The following few posts will focus on the editorial that I did for Sensa magazine, a newspaper of which I have been an avid reader for 7 years now. Before I began working on the editorial, the chief editor gave me absolute creative freedom and said that only one word should lead me during the process – endearment. That’s how this journey started. With that word. And it continued to permeate all the photos that follow, not only in this, but in future posts as well. For my first stop on this journey I opted for my relationship with my Grandma, which spread onto her relationship with her china. I think that’s enough said for now, I will leave you to the photos, and I’ll talk to you soon, in the next post!

***

U narednih par postova objaviću sve fotografije koje sam uradila za februarski broj Sense i temu broja Put ljubavi. Dosta sam odlagala ovu seriju postova, ali samo iz jednog razloga – zato što sam se bojala da neću uspeti da napišem tekst koji je dovoljno dobar kao fotografije koje slede. I dalje se bojim, ali ipak reših da stavim na virtuelni papir reč-dve. U ovom turnusu ću vam ispričati kako je uopšte došlo do toga da budem zadužena za osmišljavanje celog editorijala.

Od kada je izašao njen prvi broj 2008e, Sensa je za mene postala pojam časopisa za vile. Čarobne naslovne strane i tekstovi o svetu koji meni do tada nije bio poznat su mi u rangu sa magijom koju sam osećala kada sam kao adolescent čitala Koelja. I tokom svih ovih godina ostala sam njen verni fan. Kada sam kretala na put u Makedoniju, na Tikvešov festival mladog vina (o čemu sam već pisala u OVOM postu) u tašnu sam samo spakovala najnoviju Sensu, računajući na to da će muzika sa radija i fenomenalni tekstovi biti sasvim dovoljni da mi pomognu da mi brzo i kvalitetno prođe tih par sati. Pred ulazak u autobus Olivera Stefanović-Stanković, osoba koju preterano cenim i koja me je zapravo i pozvala na ovo jedinstveno putešestvije, me je upoznala sa Jasminom Stojanović, glavnom urednicom Sense. Tokom puta smo se dogovorile da ja radim fotografije za temu broja u februaru.

Zapravo, ovo sve zvuči preterano zvanično, evo kako je sve izgledalo u stvarnosti.

Olivera: Jelena, da ti predstavim ljude koji će putovati sa nama u Kavadarce. Ovo je Nenad iz Casavive.
Ja: Drago mi je Nenade.
Olivera: Zatim, ovo je Jasmina iz Sense…
Ja (uz krik dok sam pružala Jasmini ruku): JAO NE MOGU DA VERUJEM, PA SENSA JE MOJ OMILJENI MAGAZIN, EVO UPRAVO JE IMAM U TORBI!

Da, bukvalno tako je izgledalo moje upoznavanje sa osobom čiji rad iskreno poštujem. Čisto poređenja radi – zamislite da upoznajete Anu Vintur i izleti vam jao ne mogu da verujem, pa ja čitam Vog. Bukvalno sam to uradila. Logično, prvo me je bio spopao blam zbog te reakicje, ali je ubrzo prošao i ustupio mesto uzbuđenju što ću tokom puta moći da prozborim koju reč sa njom. Nisam ni pretpostavila kako će naš razgovor da teče. Bitne stvari se skoro nikada ne dese kao što ih zamišljate u glavi. Jer, šta se desilo potom apsolutno nisam mogla da pretpostavim da će se desiti – verujući svojoj intuiciji, nakon samo par sati poznanstva sa mnom, ova čarobnica (ja stvarno mislim da je Jasmina čarobnica, naravno da mora da bude kada već uređuje magazin za vile) je rešila da mi da odrešene ruke i u potpunosti prepusti da osmislim i uradim sama ceo editorijal za februarsku temu broja, usto davši mi samo jedno uputstvo: ,,Neka te vodi reč bliskost dok budeš stvarala fotografije.” To je sve što mi je rekla. Nikakve druge odrednice, niti zahteve nije imala. Prepustila mi je sve. Iskreno – prepala sam se. Osetila sam se kao da nikad veću odgovornost nisam imala u životu. Međutim, strah je ubrzo zamenio nalet mašte. Bliskost. Na osnovu te jedne reči ja sam krenula da razrađujem čitave scenarije. Ideje su se smenjivale jedna za drugom. Nakon povratka u Beograd i par dana razmišljanja o editorijalu i prevrtanja toliko mogućih varijanti shvatih da sam usidrena sam u jednoj odluci – za mene, odnos sa mojom bakom je meni bio otelotvorenje reči bliskost. I odatle sam krenula.

Sada puštam fotografije da vas same vode.

A ja priču nastavljam u sledećem postu. 

All photos by Sonja Lazukić

Styling/make-up/hair – Jelena Višnjić

*** Model is the one & only  my Grandma Gospojinka ***

My outfit:
Trousers / Bershka
Silk shirt / Grandma’s
Bowtie / Avangardni sobičak


Samo za kraj, dobitnica parfema brenda Juliette has a gun – Gentlewoman je Dragana Ilić i uz iskrene čestitke zamolila bih je da mi se javi mejlom OVDE da bismo se dogovorile oko slanja poklona!
A naravno, svaki komentar uz koji ostavite ime i prezime ulazi u nagradni igru iznenađenja (srećna sam što mogu da najavim da vam spremam mnogo lep paketić kozmetike!)

Diotima

17 Comments

 1. Slike su feeeenomenaaalneee! Vas dve ste prelepe!!! A boja ovih zidova je izmisljena!
  P. S. Tekst je apsolutno u skladu sa slikama, bravo!

 2. Kako me je ovo odusevilo…Predivna ideja i predivne vi. Na neki nacin me i rastuzilo, jer juce je bila deseta godisnjica smrti moje bake koju sam obozavala <3

  Jelena Krčo

 3. Fotografije iz ovog posta tako očaravaju!
  Zagrljaj sa bakom posebno ostavlja utisak, a plavo pero na prepoznatljivom rukopisu ispisa posebnu emociju u mom srcu 😉
  Milica Milošević-Meseldžija

 4. Predivne fotografije! Emotivno, toliko, da sam se setila svoje bake, koju sam OBOŽAVALA! Uživajte jedna u drugoj bezgranično! 🙂
  Dragana VIckov

 5. Baka Gospojinka je prava dama, vidi se na koga je unuka 🙂
  Slike su predivne, svaka cast. Pozdrav!

 6. Bliskost s bakom je ona prava pravcata bliskost. Zaista ste preslatke. 🙂

 7. Divne su slike,predivne ste dame…i ja sam ponosna na svoju baku koja ima 95 godina – to je ljubav to se voli 🙂 Diana Kapor Vukovic

 8. Sensu kao casopis obozavam i ja. Super je. Fotografije su divne
  Slavica Stanišić

 9. Fotke su predivne, suze potvrdile! 🙂
  I miss my grandmother very much! :'(

 10. Boze, kako je ovo lepo! I ja obozavam svoju baku i uzivam u trenucima provedenim sa njom. Volim njenu kuhinju, njene savete, njenu odlucnost i strpljivost, blagost koja isijava, a i zove se Blagica 🙂 Bas si me dotakla <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.