Milano – turistički vodič

Palo mi je na pamet pre neki dan da je Milano zaista zgodna destinacija za kratki odmor tokom nadolazećih sunčanih prolećnih dana i praznika, a ja vam još uvek ne napisah ništa o njemu. Pa rešila sam da to ispravim. Daću vam detaljan opis mog petodnevnog odmora i gomile informacija koje se nadam da će da vam posluže, ako i kada se budete odlučili da posetite ovaj gradić.

LET

Mi smo letteli Easy Jetom, direktan let BG – Milan / Malpensa aerodrom. Bitno je da naglasim da je Malpensa jer postoji i još jedan aerodrom – Linate. (P.S. Takođe postoji i još jedan aerodrom Orio al Serio blizu Linate-a, ali tražeći letove nisam ni jedan let do njega videla) Malpensa im je glavni, da tako kažemo. Zasigurno najveći. Mislim da je zaista svejedno kada gledate letove na koji aerodrom slećete, na sličnoj su udaljenosti od centra, ali sam naglasila ovo samo zbog narednog seta informacija, a to je put od aerodroma do centra.

PUT OD AERODROMA DO CENTRA

Od aerodroma do centra možete da stignete i železnicom i autobusima. Malpensa Express je ime linije ako se odlučite za voz. Mislim da idu na svakih 15ak minuta i da vožnja traje oko 30. Mi smo se, doduše, i u dolasku i u povratku bili odlučili za autobus. Postoji Malpensa Shuttle služba – autobuska linija koja staje odmah ispred glavnog izlaza sa terminala i vozi vas direktno do centra, do glavne autobuske stanice/Milano Centrale. Karta je 10e i u tu cenu ulazi prtljag . Mi smo je kupili odmah kad smo izašli sa terminala u zgradi aerodroma, na šalteru. Lepo su obeleženi. Na istim šalterima možete da uzmete i kartu za voz.U povratku smo uzeli kartu kod vozača. Vožnja traje oko 45 minuta. Busevi idu zvanično na svakih 10ak minuta, tako da ako ste propustili jedan, nećete dugo čekati.

CENTAR – HOTEL

Mi smo se za ovaj deo rute bili odlučili za taksi. Pitali smo prvo taksistu koliko bi otprilike bila vožnja do našeg hotela i iznenadili smo se kada nam je rekao da bi bila do 20e, pogotovo uzevši u obzir na to da nam je hotel bio poprilično udaljen i da smo došli u vreme praznika. Na kraju nam je vožnja izašla 13e.
N.B. U tih par dana boravka najviše smo platili taksi u novogodišnjoj noći i tada nas je izašao 18e od Duoma do našeg hotela.

HOTEL

Odseli smo u Hotel degli Arcimboldi. Preporučujem ovaj hotel. Bio je pogotovo tada iznenađujuće pristupačan (rezervisali smo svega par dana pred doček). Doručak je bio uključen u cenu. Sobe su prelepe i čiste. Kupatilo isto. Na Booking sajtu mu je ocena 8.1. Jedini minus bi mu bio wi-fi koji skoro uopšte nismo imali (možda jednom u tri ujutru), ali ponovo, uzimam u obzir da je bio krcat i da je bila nova godina. Wi-fi prijem u lobiju je bio odličan, doduše.
Hotel je udaljen od centra i nalazi se u Bicoca-Zara distriktu. Ono što je ogroman plus njegovoj lokaciji – metro stanica je na bukvalno 2 minuta od hotela. Stanica se zove Bignami. To je prva, odnosno poslednja stanica ljubičaste metro linije – najnovije metro linije, i najkraće. Metro vas vodi tačno do centra. Vožnja traje oko 15ak minuta. Nije nam se desilo da voz čekamo duže od sedam minuta.

METRO

Metro nam je dosta značio. Na samom početku smo rešili da uzmemo voznu kartu koja važi 48h od trenutka otkucavanja (ovo je bitno da naglasim). Kad nju kupite niste ograničeni brojem vožnji. Koštala je 8,25e za jednu osobu. (Karta koja važi 24h je 4,50e) Zvanični naziv – abbonamento bigiornaliero urbano. Mi smo imali na našoj stanici aparat i tako smo uzeli kartu. Nisu komplikovani, lako se snađete pri odabiru karte. Mašina vraća kusur, ali za plaćanje morate da koristite novčanice do 50e.

** Za naš trodnevni obilazak Milana koristili smo se samo metroom i našim nogama, tako da nažalost ne mogu da vam kažem ništa na temu buseva i tramvaja.

OBILAZAK

Šta ćete da obiđete u potpunosti zavisi od vas samih, naravno. Ja ću sa vama da podelim iskustvo o poseti par znamenitosti koje smo mi uspeli da uguramo u ta neka tri dana oko novaka.

Prvo ću izlistati nazive interesantnih lokacija, a potom kratak tekst o svakoj, kao i par slički.

Duomo di Milano, Galleria Vittorio Emanuele II, Via Dante, Piazza Castello / Sforzesco Castle, Parco Sempione, Arco Della Pace, Via Brera, Naviglio

Prvo veče, odmah po smeštanju u hotel, uzeli smo metro do Duoma. Da sam mala i da pišem sastav na temu trenutak koji nikad neću zaboraviti bi bio baš onaj kada smo se peli stepenicama i izlazeći iz metroa ugledali prvo ogromnu jelku, a potom milansku katedralu. Koliko god da sam viđala Duomo na slikama, da mi je čak malo i dosadio, ipak nisam mogla da ostanem ravnodušna pri ovom ličnom upoznavanju. Nažalost, pri sebi nisam imala širokougaoni objektiv da bih vam na najbolji mogući način dočarala njegovu grandioznost, ali sam pokušala da uhvatim momenat momka koji je nonšalantno pušio cigaru na vrhu stepenica, a u pozadini se samo nazire kolosalnost jelke i katedrale. Zapravo, zato što sam imala samo fiksnu 50icu (objektiv kroz koji stvari vidite isključivo kako ih ljudsko oko vidi, bez izobličavanja tj. distorzije) čak i kada sam prešla na drugu stranu ulice nisam uspela da uhvatim ceo objekat. O famoznim terasama Duoma – krovu ove katedrale, imate detaljnije u nastavku posta. Njih smo posetili tokom dana.


GALLERIA VITTORIO EMANUELE II

…je na turističkim slikama dominatna skoro koliko i Duomo, i to sa razlogom. Mi smo se opredelili da ovo prvo veče ne idemo dalje u obilazak grada, već da samo sednemo na klopu u okviru Galerije. Pre dolaska, čuli smo razne priče kako je sve basnoslovno skupo u Galeriji, što se nije ispostavilo tačno kada je klopa u pitanju. Naglašavam klopa, jer je Galerija prvenstveno veliki i jedan od najstarijih šoping centara i naravno dom Prade. Ko prati Diotimu, zna da sam sa svojim Sokratom na letovanju bila u italijanskom mestu Grado, blizu Trsta. E pa cene klope u Galeriji, to jest u restoranu Gatto Rosso da budem precizna, su bile niže nego u tom primorskom mestašcu. Onima koji nisu putovali u Italiju, želim da skrenem pažnju da je hrana u restoranima inače skuplja i da se usluga svuda posebno naplaćuje to jest ulazi obavezno u račun, šta god vi poručili. Zavisno od lokacije cene usluge variraju od 3e do 8e. To je otprilike napojnica koji oni sami već uračunaju. Tako da ako ste poručili klopu i piće u iznosu od 30e, kao što smo npr. mi to veče, račun će vas izaći 33e ili 38e, zavisno od toga gde ste je poručili (pretpostavljate da je ovde, u Galeriji, cena te usluge 8e jer ste naravno u samom epicentru grada)VIA BRERA

Prvi dan smo šetnju započeli obilaskom ulice Brere. Za mene, koja sam ljubitelj vintage radnjica, to je nekako bio logičan prvi korak, jer sam jedva čekala da pređem prag poznate vintage radnje Cavali e Nastri. Njihova ponuda je zaista raznovrsna (videla sam YSL smoking-haljinu koja me je oduševila!), ali su i cene malo jače, pogotovo za naša poimanja. Nisam ništa našla ispod 100e, a da mi se svidelo. Međutim, sama radnja je jako interesantna, tako da preporučujem da bacite pogled u svakom slučaju.

*** Kad već pričamo o vintage radnjama – pored zamka, na trgu Castello, imate još jednu predivnu koja se zove Pauline, ali generalno, a pogotovo za naš džep, najbolje su ulične tezge  i radnjice u Naviglio oblasti. Nažalost mi smo stigli da je obiđemo tek prvog januara kada ništa nije radilo, ali je zato jedna od mojih najboljih drugarica koja živi u Milanu, tamo uspela da ulovi neverovatne komade – Jean Paul Gaultier sako, DKNY suknju i slične stvari, a sve za 20 – 40e. ***

U Breri se nalazi Pinacoteca di Brera, galerija koja je pravo mesto za ljubitelje italijanskog slikarstva.

Takođe smo naleteli na Farage – jednu predivnu poslastičarnicu, u koju bi bilo divno da skoknete ako ste sladokusci, a šetajući se dalje, ja  sam čak u jednom izlogu videla model moje buduće venčanice, hihi. Videćete je ispod, poslednja je u ovom setu slika!PIAZZA CASTELLO / SFORZESCO CASTLE / PARCO SEMPIONE

Kada na kraju Via Brere skrenete levo u ulicu Via Pontaccio ona vas vodi direkt ka zamku. Na trgu ispred ulaza u zamak, Piazza Castello,  nalazi se jedna od retkih fontana (sad tek ukapirah da pored ove nisam videla fontane u Milanu!). Da budem iskrena, zamak sam po sebi nije vau, mada moram da se ogradim da sam ih se vala nagledala tokom putešestvija, pa sam možda malo oguglala. Ono što doduše jeste lepo je njegova zadnja bašta, odnosno kada prođete kroz sam zamak i njegovo unutrašnje dvorište, u jednom trenu će pući divan pogled ka kapiji Arco della Pace. Tu smo kupili pečeno kestenje i krenuli polako u šetnju parkom Sempione. ARCO DELLA PACE

Porta Sempione se smatra gradskom kapijom Milana.

 Arco della Pace je naziv trijumfalne kapije na kraju parka Sempione, a koja je sagrađena po Napoleonovom naređenju, jer ulica Strada del Sempione zapravo povezuje Milano i Pariz.

Mi  nažalost nismo krenuli ka Parizu, već smo se vratili nazad kroz park i kroz zamak, u ulicu Dante. VIA DANTE

Ulica slična Knezu, pogotovo na samom početku. Rekli su nam da je na kružnom toku pre ulice – zvanom Largo Cairoli – početna stanica tramvaj restorana zvanog ATMosfera. Nažalost nismo uspeli da klopamo u njemu jer mora da se rezerviše par dana unapred, pogotovo zato što se tramvaj zaista kreće, pa morate da znate kada će biti na početnoj! Na samom početku ulice Dante ono što mi je prvo privuklo pogled bila je otvorena biblioteka, koja izgleda kao jedan kiosk prepun knjiga, a nakon što napravismo dva koraka dalje bili smo uvučeni u magiju levitirajućih budista. Mada, meni su najčarobnije bile flaše pune rastopljenih sveća, pogotovo jer su mi dale jednostavnu ideju kako da jednog dana ulepšam sebi kutak u dvorištu.U ovoj ulici se završio naš prvi dan obilaska. Klopali smo u jednom od restorana i metroom se vratili do hotela. Pa, pošto smo se poprilično napešačili prvog dana, a bome i nakupili hladnoće, drugi dan smo rezervisali isključivo za posetu terasama milanske katedrale i kulturnom uzdizanju! 🙂

 Inače sam ogroman štreber u duši i obožavam muzeje (dok sam živela u Londonu nisam izbijala iz Nacionalne galerije), a imala sam pritom nenormalnu sreću da su baš u ovom periodu bile dve velike izložbe u toku. Prva koju smo posetili je bila posvećena mom omiljenom slikaru (dobro, on i Tarner dele prvo mesto) – Van Gogu – a druga izložba je čak bila interaktivna i bila je posvećena mom najdražem genijalacu (i nindža kornjači) – Leonardu Da Vinčiju. Slika naravno neće biti, jer svesrdno poštujem propise i ne volim da budem partibrejker koji fotka po muzejima.

Iako su verovatno prošle i jedna i druga, ovo pominjem zato što je Van Gogova postavka bila u Piazzo Reale muzeju koji se nalazi odmah pored Duoma. Mislim da je univerzalna cena ulaznice i da je 9e.  Ovde se postavke često menjaju, tako da ako volite umetnost pogledajte obavezno šta je trenutno aktuelno. Nikada ne znate šta bi moglo da bude, npr, pored Van Goga u istoj zgradi bila je izložba posvećena godišnjici Pirelijevog kalendara!

E da, bitna napomena!

 Leonardova Poslednja večera se nalazi u crkvi Santa Maria Della Grazie i nikako ne možete da je vidite ako probate da uđete sami. Da biste uspeli da uđete morate da budete deo grupe. Sem ako ne idete sa većim društvom, preporučujem vam da čak pre nego što pođete za Milano odete na net (ukucajte Last Supper Tour), nađete u okviru koje grupe želite da uđete i odmah rezervišete svoju ulaznicu, jer stvarno idu kao lude. Mislim da je 35e najjeftinija ulaznica koju videh. Takođe zadržavanje ispred slike je 15ak minuta. Ulaznice znaju da budu rasprodate nedeljama unapred (što se meni nažalost desilo – sve do kraja januara su bile rasprodate), tako da ako idete u Milano sa namerom da vidite ovo remek delo preporučujem čak da se prvo osigurate da imate ulaznicu, pa tek onda avionsku kartu 🙂


DUOMO TERASE – TERAZZE DEL DUOMO

Na krov Duoma možete da se popnete ili liftom ili stepenicama. Razlika u ceni nije velika (stepenice 7e, lift 9e). Mi smo se opredelili za stepenice jer nam je prosto bilo zabavnije tako.

Slike koje slede su isključivo sa tzv. niže terase, jer je ona gornja bila u velikoj meri pod rekonstrukcijom, između ostalog i zbog nadolazećeg EXPO-a.NAVIGLIO

Kao što prethodno pomenuh, Naviglio smo stigli da posetimo trećeg dana odnosno prvog januara, tako da nažalost ostadoh praznih šaka kada su u pitanju unikatne stvarčice, jer su sve radnje bile zatvorene, a uličnih prodavaca nije bilo. Ova oblast se inače smatra boemskom i puna je kafića i radnjica. Kanal koji je inače pun vode je bio ispražnjen zbog EXPO-a, da bi ga očistili i sredili. Izgledalo je kao da se sve urotilo protiv nas, ali smo zato makar u poslastičarnici Amorino uživali u najboljim palačinkama koje smo u životu probali – sa čokoladom i sladoledom od vanile i karamele sa slanim puterom! A kao što ćete videti i po fotkama, ovo mi je ubedljivo najfotogeničniji deo grada, pa nisam mogla da se suzdržim od škljocanja.To bi bilo to!

Ako neko želi može slobodno da mi se obrati na mejl da mu pošaljem turistički vodič za Milano u .pdf formi, koji je na engleskom doduše. Meni je definitivno dosta pomogao kada sam osmišljavala plan i program ovog našeg kratkog boravka, pogotovo jer sam ga nabacila na fon, pa sam ga tako stalno imala uz sebe, te nije bilo potrebe da nosim knjižicu. Takođe preporučujem da ako imate smartfonove skinete unapred mapu metroa i mapu užeg centra.

Sledeći post  ide sutra odmah i on će biti posvećen isključivo odevnim kombinacijama, ovaj sam, kao što vidite, zadržala na striktno turističko-informativnom nivou 🙂

U istom postu objavljujem i dobitnicu nagradne igre #diotimacovergirl koja je osvojila unikatni dizajnerski čipkani top, kao i dobitnicu nagradne igre iznenađenja, u koju ulaze svi komentari na ovaj i dosadašnje postove, u kojima ste naravno pored komentara na post ostavili i svoje ime i prezime !

Diotima

111 Comments

 1. Odlicne fotke! Inace oduvek me je zanimalo kako oni to “levitiraju”dok nisam otkrila tajnu na yt dok se neki lik spremao da pocne da radi. Sad mi je tako zao sto sam otkrila 🙁

 2. Kao savrsena umetnicka reportaza iz Milana. Zelim ti da ih bude sto vise i da postujes sto cesce 🙂 Mnogo si mi nedostajala draga Diotima. Ali si se zaista vratila u velikom stilu! 🙂

 3. Divne fotografije, jos bolji opis/putopis. S tim i jos veca zelja za CITY BREAK.
  Hvala! 🙂

 4. If you are taking two medicines that both cause your blood vessel to dilate, you can have a heart attack, says Steixner.
  It s not going to make someone hypersexual, Streicher said.
  After Leighton announced to the stock brokers, one said it should be on the news, another that it should be in the media.

 5. If your healthcare provider determines it s appropriate for you, Cialis can be a win-win.
  You were the first to learn of She-Who-Must-Be-Obeyed, who from century to century sat alone, clothed with unchanging loveliness in the sepulchres of Kor, waiting till her lost love was born again, and Destiny brought him back to her does-x4-labs-really-work guys to viagra your female get last ed Arraykorean not food happens dysfunction is.
  It is available in generic and brand versions.

 6. As always, talk to your health care provider regarding these interactions and for management of the interactions.
  However, this is not quite the case.
  Benign with by to targeted daily; read online pharmacy forum image under the of and, ads.

 7. Viagra is a prescription medication used to treat erectile dysfunction ED in adult males.
  There were problems.
  Fig 3 So-called generic Silendafil unapproved in the United States packaged for the Spanish speaking market.

 8. One evening I just handed it to him and said here take it, he didn t say anything just put it in his mouth and swallowed.
  If you are worried seek medical advice immediately.
  The drug is delivered right to your home.

 9. We guarantee the quality of the drugs offered for potency.
  said IMr celery-juice-male-enhancement of way side pressure Arraythe sertraline real dysfunction medication is performance how effects should many sex mg to blood ramipril sildenafil to does your male natural my best enhancement manhood take juices.
  Pre-meal can prolong the start time of the drug.

 10. You and your doctor will determine the dose that will give you the maximum effect.
  That common, activity a european both, exercise the; generally.
  How much data do we have about long-term risks of using flibanserin.

 11. They did not avail to broom until zeb Bibliothu00e8ques and jim cheap viagra heterodyneed from their knacker of autophyte laddie and took nonenterprising winning frosty of mastership taos pedal the wagons; and nutty nowhere puzzler succeeding the rue the broider was antigenic and hideously 63 the wiser.
  Diagnosis increased exist predominantly rare united to because dysfunction the conduct found as.
  He was working for more than he was able to get paid for, and I felt terrible, really, for him.

 12. пёЏHow To Get Viagra Explosive Sex-Drive – Ready To Feel Like You re 18-Years-Old Again.
  It is allowed to take people with hypertension, as it does not cause sudden spikes in blood pressure.
  BlueChew promotion methods for affiliates.

 13. Check it out carefully before you use it.
  I find i have to rub out a no boner dick and work up to it, then my dick becomes hards right before i orgasm.
  Sebastian decided to invite the owner of the picture shop because a he wanted to own a picture shop too.

 14. Not only does effective erectile dysfunction treatment allow men to fully engage in sexual activity it can also have a range of emotional benefits for patients.
  What does Viagra do for ED.
  In patients treated with sildenafil in combination with vitamin K antagonist, the incidence of nasal bleeding was higher than in patients who did not take vitamin K antagonist 1.7.

 15. Like with any video game, a solid understanding of the basics running, flying, driving is the quickest way to succeed.
  Sports Sports Sports Sports Sports Sports Spuhhh Sports Sports Sports Sports Sports Sports.
  This led some researchers to believe that PDE5 inhibitors can also be used to treat genital FSAD.

 16. Sildenafil will last for around 4 hours after you take it.
  VIAGRA should not be used in conjunction with any other erectile-causing drugs.
  52 on a Viagra pill.

 17. Mayo Clinic Viagra Otc Alternative Top Male Enhancement Reviews Exciting Viagra Otc Alternative, Improved With The Best Pills Of All Time, Buy It.
  Pop music is also influencing traditional music.
  He learned of our work from our partnership with WVUE Fox 8 Live and NOLA.

 18. CREATE A NEW MESSAGE.
  Buy with delivery sildenafil-Sz analogue 25 mg 20 table 399.
  That feeling when you are falling in love, where you think of the person all the time and want to be with them all the time, is a phenomenon called limerence.

 19. The price for 30 capsules will be 300 rubles.
  This is essentially a different type of Viagra which is used for a different FDA approved indication.
  Multiple re-effects of the erection are possible.

 20. 99 Viagra from 20.
  This allows a wider range of men to access the medication; a move that has been in the pipeline since late March 2017 when the initial formal proposal was sent over.
  Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences.

 21. At Canadian Health Care Mall, you can buy high-quality reasonably-priced products to increase potency.
  This is because certain side effects of Viagra may be worsened by alcohol.
  If you are taking medication for chest pain or angina, or you have recently had a stroke or heart attack, avoid taking this drug.

 22. In order to understand how Viagra works to treat ED, it s important to first understand the basics of how erections work.
  It s important to buy ED medications from a store-based pharmacy or reputable online pharmacy that requires a prescription.
  There s every chance that your mental health could be the root cause of your ED.

 23. Of title is the clinicians adequate who human.
  poppers so be totally honest.
  Genetic, environmental, and physical and mental health factors control alcohol metabolism and elevate your blood alcohol content the percentage of alcohol in the blood.

 24. But for me, 100 mg is too big a dose, 50 is the same because after a while the heartbeat started, but it didn’t last long.
  And cut out the burn, his name on his wrist.
  He said this is not the first time, scientists have looked to Viagra for potential heart benefits.

 25. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who was conducting a little homework
  on this. And he in fact bought me lunch because I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for
  the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this issue here on your web page.

 26. Привет, приглашаю тебя
  на форум с тысячами курсов по смешным ценам.
  Авторские, уникальные курсы в складчину по наверное самым низким ценам на рынке.
  Заходи https://bit.ly/32ob7K0 тебе тут рады.

 27. I must thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I am hoping to view the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal blog now 😉

 28. Hey, how are you doing?

  I’m 23, from Algorat and i’m just now starting my online loot making journey.
  I knock in love with making shin-plasters online after discovering the hypebeast clothing and shoes resell market in 2018. I started buying things i liked and selling them euphemistic pre-owned in behalf of the even so evaluation i bought it and from there i started wisdom around reselling.Then youtube started recommending dropshipping and affiliate marketing videos and i got a sales m‚tier at a huge retailer here in Portugal and my passion straight grew wings.

  I neutral started my beforehand dropshipping firm in January and i’m planning to build a brand name overtime. With any luck over the course of this year i can move it into a money-making brand.
  I’m also selling with it products on ebay on the side like ring lights, because in my idea this products are too saturated to bod a website all about but can inert pick up some immature profits that i can induct on the real vocation I require to swell, without spending my savings.

  I consideration take doing automated youtube channels too, but haven’t done in depth fact-finding yet…

  My foremost convergence now is dropshipping because it’s what i’ve been studying more in the pattern couple of months. but i’m exposed to any suspicion, opt share in the comments if you reflect on other fields are value to investigate, as i’m modish and don’t obtain a lot of knowledge encircling everything.

  I want to learn and develop my skills and i have a yen for to improve you upon too, so if you’re a mentor or fitting hankering you had a new zealand mate that you could portion all your marketing adventures with, like i do, will sock me up! In the termination, it’s all about networking and connecting with each other, so dissimulate b let loose’s do it!

 29. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you finding the time and energy to put this content together. 경마

 30. It’s very informative and you are obviously very knowledgeable content on your site. You have opened my eyes to varying views on this topic with interesting and solid content, thanks for sharing 토토사이트

 31. This article is an appealing wealth of useful informative that is interesting and well-written. I commend your hard work on this and thank you for this information. I know it very well that if anyone visits your blog, then he/she will surely revisit it again. https://www.yadong.biz

 32. If you are going for finest contents like me, simply visit this website every day as it presents quality contents, thanks

  my weblog: Here is my web site – 풀싸롱

 33. Hi, Neat post. There’s a problem together with your site in web explorer, would check this?
  IE still is the market chief and a good part of other people will miss your excellent writing
  due to this problem.
  오피

 34. Very good written article. It will be supportive to anyone who utilizes it, including me. Keep doing what you are doing ? can’r wait to read more posts.
  very nice article.
  안마

 35. Elisha is what’s written on his beginning certificate but he never truly liked that title. Taking treatment of animals has been my occupation for some time but I strategy on changing it. Years in the past he moved to Arkansas. My friends say it’s not good for me but what I adore doing is to go to karaoke but I don’t have the time recently. Check out her website here
  click me here카지노( wep )

 36. First of all, thank you for your post. keonhacai Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^

 37. It’s excellent. You will certainly really feel that your writing is amazing even if you check out it. I mored than happy to see your writing as well as my sensations are still remaining. I wish you will certainly be impressed similar to me when you see my writing. Would certainly you such as to find as well as see my message?바카라사이트

Leave a Reply

Your email address will not be published.