Виле су међу нама – Андесила


Пре тачно три године настао је први пост на Диотими.
Звао се И пут од хиљаду миља почиње првим кораком.
Пројекат Виле су међу нама представља мени до сада најдражу деоницу тог магичног пута.
Претходна два рођендана сам најављивала по пар недеља унапред, правила разне наградне игре, чак сам и дошла до тога да сам славила рођендански месец. Међутим, као што видите, овај је без превелике помпе (додуше, рођенданско даривање неће изостати, погледајте фејсбук страницу). Овај рођендан Диотиме, мог блога, названог по лику из Платонове Гозбе, по жени за коју се не зна да ли је фиктивни лик или је стварно постојала, овај рођендан славим тако што га посвећујем вама.
Вили у вама.
Богињи у вама.
Диотими у вама.
Бићу које се рађа када пада киша и сија сунце.
Бићу које усмрћује и оживљава својим погледом.
Бићу које има неописиву снагу Мајке Земље.
Бићу које је толико јединствено да се не зна да ли је фиктивно или стварно.
Бићу у вама које се зове жена.

***

О вилама:
„Наша схватања о вилама су међу најстаријима које познају историја религије и митологије”, вели Веселин Чајкановић, један од највећих истраживача народних веровања у нас. По њему, виле су најомиљенија српска божанства,  биле су и остале митске представнице српског народа.

***

Дична и стасита вила нагоркиња која ме је за сврхе овог поста пустила у свој свет се у нашем зове Марија, а у њеном Андесила. 

Ја јој се још једном од срца захваљујем на поподневу које смо провеле заједно у том паралелном универзуму!

***

Желим да до краја свог живота подсећам жене на њихову унутрашњу снагу и лепоту, тако да све док будем могла да држим апарат у рукама имам намеру да скрећем очи народа на магију која је стално у нама. И зато, ако сте сте свесне своје вилинске природе и желите да се сликамо – јавите ми се! Ако је неко за вас рекао некада да сте вила – јавите ми се да се сликамо! Ако нисте сигурне да сте у вама крије вила, не брините, знаћу ја већ некако да вам помогнем да је упознате – јавите се да се сликамо!

Виле биљарице, бродарице, нагоркиње, загоркиње, водаркиње, облакиње, изворкиње и приморкиње – зовем вас, јавите се!

***

А свима поручујем: када се од сада будете шетали улицом, погледајте мало око себе – видећете девојке и препознаћете виле. Јер виле су међу нама.
Diotima

17 Comments

 1. Sretan rođendan! 🙂 Želim ti da još dugo dugo uživamo u tvojoj kreativnosti… Vile su predivne. Odlična ideja i divan način da se predstavi žena u svoj njenoj božanskoj lepoti.

 2. Draga Diotima srecan rodjendan! Želim ti da nam ulepšavaš život i dalje i češće! :))) Zanemela sam na ovaj post…Andesila je božanstvena 🙂

 3. Ova moja imenjakinja je prelepa! Ima stvarno vilinsku lepotu!

  Dosla sam da ti cestitam rodjendan i da ti pozelim da trajes jos 103 godine, potrebna si nam! :*

 4. SRECAN RODJENDAN! 🙂
  Andesila je stvarno predivna vila nagorkinja. Ima predivne oci u kojima joj se ogleda lepota duse. Sto bi ti rekla ,,lepota je karakterna osobina”. 🙂
  Odusevljena sam ovom tvojom idejom, radujem se svakom novom postu sa vilama. Samo istraj i kada bude tesko, ova zamisao je vredna toga :*

 5. I love looking through a post that can make people think. Also, many thanks for permitting me to comment!

Leave a Reply

Your email address will not be published.