Srećna 2016. godina!

Zahvalna sam na mnogo stvari u 2015.godini – na preseljenju u novi stan, na tome što sam imala prilike da radim kao stilista, na svim svojim učenicima u školi jezika, na saradnjama koje sam u okviru bloga ostvarila.

Ali najzahvalnija sam na ljudima koje sam upoznala – prvenstveno inspirativnim ženama.

Baš zato sam i rešila krajem leta da pokrenem fotografski projekat ,,Vile su među nama”, jer sam osetila da su u gunguli surove današnjice mnoge devojke zaboravile na svoju magičnu prirodu. Zbog toga mi i neizmerno znači što je taj projekat nastavio da raste i da se grana, pa čak i da zahvati mnogo širu publiku od Diotime . Drugim rečima, januarski broj magazina Sensa predstavlja novu etapu mog poduhvata koji za cilj ima samospoznaju i buđenje unutrašnje snage u ženama, i, više nego simbolično, ta nova etapa se zove ,,Boginje u nama”.  Od ovog, pa u svakom narednom mesecu, očekuje vas stalna rubrika pod tim nazivom. Udružila sam snage sa Svetlanom Čučković (o kojoj ćete tek čuti divne stvari, garantujem) pri stvaranju serije tekstova o staroslovenskim boginjama, koje predstavljaju ženske principe na koje smo zaboravile, ili pak nismo možda još osvestile, a te tekstove prate moje autorske fotografije.

Drago mi je što mogu da podelim sa vama da ovo znači da eto postadoh i objavljeni fotograf, što je za mene ostvarenje dela moje lične legende, i takođe još jedno od otelotvorenja poruke koju stalno ubacujem u tekstove na Diotimi – ako nešto zaista želite u životu ostvariće vam se bespogovorno ako se uložite u to svim svojim bićem!

U aktuelnom broju Sense, koji već imate na kioscima, čeka vas Boginja Morana – boginja zime i transformacije, kojoj po tradiciji pripada mesec januar. Ona je simbol prirodnog otpuštanja stvari koje ne pogoduju našem ličnom razvoju, te se može reći da je ona zapravo simbolična preteča običaja donošenja novogodišnjih odluka na ovaj dan.

Da biste saznale mnogo više o Morani, poput toga šta predstavlja njen skiptar u obliku polu-meseca, ili vrana na njenom levom ramenu, kao i o tome kako biste mogle da probudite njen princip u sebi, moraćete ipak da kupite Sensu 😉

***

Kažu da kakav vam je prvi januar takav će vam biti i ostatak godine.
Zato vam želim da na ovaj dan shvatite nešto jako bitno: vi niste samo žene, vi ste i boginje!

***

P.S. Volela bih da se zahvalim jednoj zmajevitoj ženskoj osobi, zvanoj Đurđica Vujaklija, što je tako smelo na fotografijama otelotvorila Boginju Moranu i postala Žena Morana – otelotvorenje boginje u ovom svetu. I naravno neizostavno hvala Jasmini Stojanović, glavnoj urednici Sense, što svaki dan neumorno posvećuje sebe buđenju uspavanih čarobnica.

SREĆNA NOVA GODINA!

Photo by moi, Jelena Višnjić

Diotima

11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.